Dagens goda gärning:Slå av dumburken

slå av tv,  en stund iaf kanske.
 Nu kommer en jävla massa om just mina åsikter ang något jag kanske analyserar lite hej villt under resans gång på sätt som många kanske inte tycker är korrekta, men kanske alla kan hålla med om att vi spendarar för mycket tid vid tv.Och för er som inte kommer orka läsa allt så skriver jag bara! Ta och fika med dina vänner ta en promenad hälsa på någon umgås och ha roligt på fler sätt än med dina "låtsasvänner" i skärmen. Testa skapa dina egna värderingar och moraliska synpunkter utifrån vad du själv ser och lär på riktigt, inte vad tv programm sänder bara. Skaffa riktiga förebilder,hjältar som finns runt dig mammor pappor vänner m.m försök iaf. Var ute använd fantasin till att vara kreativ visst är det jobbigt att gå ut när det ibland är iskallt och tv kräver inte att du har en hel mundering för att umgås som moder jord ibland gör. Men inomhus finns det ju även en del trevliga saker om man är kreativ. Jag vill inte verka nu som en döda televisonen fanatiker även om ja i mångas ögon efter det här blir stämplad som det haha.. Men det kan nog ibland vara nyttigt att begrunda om kul alltid är rätt och om rätt alltid är kul.Och vad som är kul nu gjorde jag mig själv förvirrad nästan, men slå av den endag en stund ett tag,lär känna dig själv och andra

Se om du klarar det,, finns det annat roligt att göra?/Rodge


Tv livet
Är du oxå en som känner karaktärerna i någon serie bättre än dina grannar tex? Jag med tyvär. Tänk en stund, vem vet du mest om, hon/han du bott eller bor bredvid eller stöter på varenda dag på ditt arbete eller den du ser varje dag i ditt favvo program. Vi vet mer om personer som inte "existerar" än dom som lever mitt bland oss. Står vi kanske inför en avbeväpning där vapnet är folkets makt som kan användas till ett gemensamt intresse. Och är tv då kanske det främsta verktyget som formar våra åsikter och styr oss till ett ascocialt liv där man bryr sig om bara sig själv och sitt.Är tv kanske den nästan största källan till "lärdom" idag? Den som väcker drivkraften att sträva efter diverse mål som rikdedom och makt. Du bestämer vilket program du ska se, men vem bestämmer vilka programm det finns att välja mellan. Ideal vars kommer det största infytande ifrån när de gäller vilken typ av livstatus man bör sträva efter Vilken kropp man ska sträva efter vilket arbete som är nog fint eller hur rik man ska vara för att vara värd något som person?

Barnprogram (indoktrineringen)
Det kanske är svårt att inte låta barnen sitta framför tv när dagen har varit tung och kroppen är trött. Tv har ju en förmåga att "lugna" ner stämningen en stund och agera barnvakt. Men hur noga är du med vad dom ser för program? Vad igentligen dom tecknade oskyldiga programmen lär ut i fråga om juast värderingar.Sen kan man ju skriva en bok om våldet i dom oxå.men det får bli en annan middag. Jag själv såg ett program för ett tag sen kommer inte ihåg namnet men ja kommer ihåg iaf att jag reagera när en av karaktärerna sa nått i stil med: "när ett barn hjälper en gammal dam över vägen då är det gullligt men när en vuxen gör det är det äckligt".Hmm hur rätt är det, visst att barn hjälper någon är ju jätte bra och jag ska inte låta så konspirationsfull men var tanken med detta att ska man typ växa upp som ett "gulligt" barn som sedan ska övergå till en kall indvid som med risk för att vara "äcklig" inte ska få hjälpa folk i sin vardag.Vem vill  att det ska bli så isf? Men visst man får väll tänka att även i musik så menar inte alltid artisten det den sjunger om och i ett programm som tom och jerry vill kanske skaparna inte att folk ska slå varandra i huvudet bara för att dom gör det. Men hur lätt är det för ett barn att förstå?.Föräldrar har en svår men viktigt uppgift när det gäller att sortera information. Det kan vara svårt att hitta program som är "perfekta" men kan vara värt att sitta och se dom med barnen och se om programmen står dina egna värderingar du vill att  barnen ska ha såväll  budskap fördommar åsikter uppfattning m.m..

 Vem bestämmer utbudet?
 I samma program var det oxå en kypare som grät just för att han var en kypare. Städare snabbmats personal eller just kypare som i detta fall men även andra lågavlönade görs inte bara i barnprogram utan i regel dom flesta filmer serier till åtlöjje för deras "status" eller så används dom som exempel när man pratar om hur viktigt det är att gå färdigt skolan. Visst man ska inte sabba sin skolgång, men om man beskriver vissa yrken på ett nedlåtande sätt är det då inte risk vi lite omedvetet får en sån syn på dom personer som jobbar med dessa yrken oxå. Kanske programmen skulle lyfta fram hur viktigt det är att vara snäll för att ingen ska känna sig utanför oxå. Visst finns de bra program oxå men men. Sen behöver vi ju faktiskt kypare städare sophämtare m.m lika mycket som en en välavlönad chef om inte ännu mer. Varför lägger inte tv bolagen som styrs av just högavlönade chefer ner mer energi för att programm som är viktiga inte ska anses vara så tråkiga att se. Tjänar kanske vissa personer som styr utbudet på att vi strävar efter ett liv där resultatet gynnar deras egna intressen.hmm. Bara en tanke nu men är våra värderingar och åsikter lika fria som vi tror?

Intressant eller inte?
Och varför är det just så trisst att se nyheterna dokumentärer och samhällsrelaterade program,jag verkar vara en av många från min generation som delar denna åsikt. Ska man måste göra om nyhternas konceptet till en såpa shows mer för att få upp intresset för det verkliga livet. Måste ett gäng repotrar släppas ner mitt i ett krig och tävla vem som överlever dagen för att göra ett inslag till kvällsnyheterna. Dom får ansluta sig med diverse militanta grupper fanatiker soldatar eller lokalbefolkning och försöka ta död på sina medtävlande. Vi kommer få se dom springa bland minor bli torterade och skjuta varanndra. Deras mat ligger utplacerade i genomskinliga burar fyllda av mask som dom måste gräva sig genom för att nå den och vatten flaskor ligger utspridda här och där men en och annan har svavelsyra ist för vatten isig.Och när kvällen är slut ska alla återvända till samma barack där dom "sover" i en stor säng med spetsunderkläder män som kvinnor. Nog fan skulle folk titta mer på nyheterna om det var så.Tyvär.


Jämföra med nått.
Och visst allt ont i denna värld går självklart inte o skylla på tv men tänk om man ser de lite såhär: Världen är ett "klassrum" alla männsiskor är en "klass med barn",och ett tv program är en av våra "lärare" lär den läraren oss att vi behandlar alla lika och att alla i "klassen" fattig eller rik "ful eller snygg" ska behandlas med respekt. Eller fryser man ut vissa "elever" och behandlar några bättre beroende på deras livsstatus. Efter att du kommit fram till ditt svar så frågar jag: ,Skulle du villja att ditt barn hade en sådan lärare i hon/hans riktiga skolan? Nu råkade klassen vara världen och föds man så kan man inte bara byta "klass" för att man inte gillar "läraren". Vi kanske bör överväga vad vi lär oss, kanske kan vi byta lärare eller helt enkelt bara skolka från några "lärares"lektioner.
Vill inte gå så långt att jag jämför tv med knark direkt, men många knarkar väll för att dom är nere m.m och vill hamna i ett euforiskt tillstånd där inget kan sänka en, en stund.
Tv kanske har den efekten lite oxå, när man är lite nere eller har trisst så slår man igång en bil explosion, en cool snubbe som råna en bank , hundratals välformade rövar i bikini trosor eller diamant bling bling superstjärna vars bilfälgs liknande hängsmycke runt halsen skulle betala 300 personers skolutbildning och sen en massa kändisars fina hus och bilar m.m Vi försvinner bort med ett knapp tryck. en stund.

Exempel
 Ta serien glamour typ hur dom är eller beter sig mot varann
För att inte tala om det äckliga dimhöljet och dom kräk framkallande monologerna med samma eviga sekvenser som gör att man kan se skiten med 2års mellanrum och ändå inte missa nått eftersom tylor har hunnit vara med hela familjen och hittat tillbaka till den hon var med först igen för att sedan forts så några varv till och alla dessa jävla avslutings scener som visar en min av något slag på en av karkatärerna i 40 sek, m.m (Gahhhhh) Det värsta är ju att jag kunde fan namnet på en jävel i den. (dubbelmoral) .
Ändå ser man ju fan hellre det än ett fakta program, eller nja det var fan ett extremt exempel.
 Tänk oxå på vars det mer och mer är på väg, med större klyftor och fler som blir utfrysta för att dom inte passar in. skillnaden dock mellan verkligheten och typ glamour är att serien inte visar upp personerna som lever på gatan för att vissa ska få leva i just den lyxen.Dom finns inte i den "världen" medans den riktiga världen är fylld av dom mindre lyckligt lottade personerna utan mat och hem som är priset för våran mentaliten gällande strävan, kanske vi borde tänka på. Vi verkar mer än gärna fly iväg i en serie för att kanske slippa den grå vardagen det kanske man inte kan klandra någon för men just det som sänds kanske är endel av upphovet till att din vardag är just grå orättvis splittrat och inte alltid så rolig. Ideal som delar oss som folk.  Som får oss att tävla och trampa ner våra kamrater.

så.
 Vad lär vi oss när vi ser på "dumburken" hela dagarna.Det behöver ju nu inte vara just glamour med sin skräckkabinett av dåliga skådespelare för det är ju min åsikt om just den serien och även andra liknande haha. Men tänk själv på vad du ser eller sett för program m.m. Kränkar man någon i det program du ser på? Slår man någon eller gör personerna i det du ser saker för pengar isf vad gör dom för saker? tävlar man mot varann ? fryser man ut varandra ? Har dom nya bilar och fina kläder? Är dom rika och vackra och verkar konstant lyckliga me ett alltid krit vitt leende? Är personerna "snygga sexiga" och verkar ha så roligt hela tiden.Är bilden av en realation/förhållande heligt?  
Ser vi på vettiga saker?  Börjar det vi ser som just vettigt förändras och kanske förstöra många fina värderingar.
Visst finns de många bra insamlingsgalor o andra program som är fina, där man hjälper till oxå.
Men gör en lista på hur många som är av vad som du själv känner till eller ser på.


Snart klar=)
 För dig som orkade hit, tilloch börja med ursäkta den röriga gröten av åsikter.Och jag ser jätte mycket skit på tv själv det står jag för. Jag tycker ibland kanske att saker som rent moraliskt inte är tillfredställande kan vara roligt och tvärtom jag vill inte låtsas vara perfekt men jag inser dock att de är för mycket tid som går åt till tv tittande och att det är kanske inte alltid så "bra" tv heller, håller du med?/Rodge

Kommentarer
Postat av: Mange

orkade inte riktigt läsa allt just nu men räknas det att tvn är avstängd medans jag sitter här?

2009-02-14 @ 00:55:30
Postat av: Anonym

haha det beror på, känner du dig att du blir en bättre person av det här eller av tv?

2009-02-14 @ 01:19:11
Postat av: Anonym

/Rodge

2009-02-14 @ 01:19:36
Postat av: vippan

Den här utmaningen hoppar jag över. Har inte karaktär nog att slå av tvn. Förresten är vi fler i familjen som tittar på den. Men tanken är god. Skippa tvn och ge kvalitetstid till din familj.

2009-02-17 @ 08:56:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0